Valokuvien tekijänoikeudesta

Jos olet aktiivinen valokuvaaja tai käytät paljon kuvia työssäsi, sinun kannattaa ottaa selvää seuraavasta tietopaketista kuvien tekijänoikeuteen. Monet käyttävät kuvia nettisivuillaan tai sosiaalisessa mediassa. Kuvilla tehdään myös rahaa ja valokuvaajat saavat niistä elantonsa. Superkuva verkkokaupasta löydät itsellesi kunnon kameran. On tärkeää tietää, miten kuvia voi käyttää ja mitä tehdä jos joku esimerkiksi käyttää juuri sinun valukuvia itsellään sivuilla tai jossain muussa lähteessä. Lue alapuolelta tietoa valokuvien tekijänoikeudesta.

Tekijänoikeus suojaa sitä henkilöä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen ja henkilöllä on tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin. Teos voi olla esimerkiksi valokuvateos, kuvataiteen rakennustaiteen, taidekäsityön, taideteollisuuden teos, kartta, piirutus, graafinen tai plastinen teos, tietokoneohjelma tai muu teos. Nämä sisältävät myös tarkentavia sisältöjä kuten kuvataiteen teos voi olla kuvanveistoa, piirustus, video, multimedian teos tai audiovisuaalinen teos.

Valokuvateos on valokuvaamalla tai siihen verrattavissa valmistettu teos. Teos joka ylittää teoskynnyksen suojataan lailla. Kuvataideteoksen tulee olla riittävän itsenäinen ja omaperäinen, jotta se ylittää teoskynnyksen ja sille syntyy suoja tekohetkellä. Tekijänoikeus ei voi syntyä yritykselle vaan se voi syntyä pelkästään ihmiselle. Tekijänoikeus on mahdollista luovuttaa yritykselle erityisellä sopimuksella. Tekijän ei tarvitse erikseen rekisteröidä omaa teostaan tai merkitä sitä, jotta se saisi tekijänoikeussuojan.

Teoksen tekijänä pidetään sitä henkilöä, joka on teosta varten tehnyt luovan työn ja jonka luovan työn tuloksen se on syntynyt. Tekniset avustajat, jotka ovat toimineet teoksen syntymisen tukena eivät ole tekijöitä. Teoksella voi olla myös useita tekijöitä, jos se syntyy kaikkien yhteisen työn tuloksena eikä tekijöiden työtä voi erotella teoksesta erikseen. Tavallisille valokuvilla suoja-aika on 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä. Teoskynnyksen ylittävistä teoksissa suoja-aika on 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.