Miten hinnoitella työ freelance-journalistina

Journalismi on vahvasti kytköksissä politiikan käänteiden tuomiseen kansan luettavaksi. Freelancerina toimiva journalisti myy käytännössä tekijänoikeuksia julkaisuille ja vastaa itse yrittäjänä kaikista sivukuluistaan. Palkkiosta neuvoteltaessa siis on otettava huomioon esimerkiksi eläke- ja sosiaaliturva. Alla mainitut palkkasuositukset on tarkoitettu niin toimittajille, valokuvaajille, graafikoille kuin muille visualisteillekin. Välillä politiikan kentällä tapahtuu nopeallakin aikataululla, jolloin kiiretyöstä laskutetaan alla mainittua enemmän ja työtunnit sisältävät myös palaverit, editoinnin ja matka-ajan. Työvälineet kuten kannettava tietokone eivät sisälly palkkaan.

Toimittajan työ

Listalla on ensimmäiseksi lehdessä tai sen verkkosivuilla kertajulkaisuna tehdyn tekstin ja toisena jatkuvan julkaisuoikeuden, jonka kohdalla hintaan on lisätty 15 %.

  1. Tuntiliksa 71,50 € tai 82 €
  2. Puolikas työpäivä 268 € tai 308 €
  3. Kokonainen työpäivä 536 € tai 615 €

Kustannustoimittajan työ

Kustannustoimittajalla ei yleensä ole tekstiin tekijänoikeutta joten 15 % ei ole lisätty, mutta kyseessä on ALV:n alainen työ, joten palkkioihin on lisätty 24 %.

  1. Tunnin työ 66 €
  2. Puolikas työpäivä 247,5 €
  3. Kokonainen työpäivä 495 €
  4. Yksi viiden päivän työviikko 2475 €
  5. Kuukausi eli neljä työviikkoa 9900 €

Kuvaajilla, graafisilla suunnittajoilla, kuvittajilla, taittajilla ja kääntäjillä on olemassa omat mediaanipalkkionsa. Laajoista tekijänoikeuksista maksetaan luonnollisesti kertajulkaisua enemmän. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi koko konsernin laajuisesta käytöstä, jolloin hinta tyypillisesti kaksinkertaistuu mutta tekstiä saa käyttää kaikissa konsernin julkaisuissa. Ostaja voi myös myydä julkaisua edelleen muille julkaisuille, mutta tällöin asiasta on erikseen sovittava ja lisäkäytöstä on tultava tekijänoikeuksien haltijalle lisäkorvauksia. Kaikkien kaupallisten käyttöoikeuksien luovuttaminen julkaisijalle voi merkitä hinnalle kaksin- tai kolminkertaistumista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *