Britannia äänesti EU-erosta kansanäänestyksellä jo vuonna 2016, jolloin 52 prosenttia osoitti haluavansa eroa. Itse eroprosessi ei tunnetusti mennytkään niin kivuttomasti kuin asiasta äänestäminen, sillä asiasta keskusteltiin ja väännettiin kättä kokonaiset kuusi vuotta EU:n ja Britannian kesken. Britannia onnistui viimein jättämään EU:n keskiyöllä 30. tammikuuta 2020. Maa jatkaa EU:n säädösten noudattamista vielä sovitun siirtymäajan verran, minkä jälkeen se on vapaa vanhoista rajoitteistaan ja eron konkreettiset vaikutukset tulevat näkyvämmiksi. Britanniassa eroa on joko surtu tai juhlittu, mutta monen tekee mieli juhlistaa jo sitä seikkaa, että asia on saanut lopullisen päätöksensä ja kädenvääntö asian tiimoilta on vihdoin ja viimein ohi. Olitpa sitten eron puolesta tai sitä vastaan, pienet brittiteemaiset pippalot ovat paikallaan, joten kutsu ystävät luoksesi keskustelemaan Brexitin mehukkaimmista yksityiskohdista!

Britit ovat tunnettuja siitä, että he rakastavat juhlahumua, hyvää ruokaa ja juomaa. Mitä perinteisiä brittiläisiä ruokia sinä tunnet? Monelle tuttu käsite on varmasti perinteinen englantilainen aamiainen, joka koostuu munista (keitettynä, paistettuna tai kokkelina), paahtoleivästä, valkeista pavuista tomaattikastikkeessa, rapeasta pekonista ja jostakin kuumasta juomasta (yleensä kahvi tai tee). Britit ovat myös tunnettuja huumoristaan, ja esimerkiksi kirjailija W. Somerset Maughamin on kerrottu todenneen, että ainoa tapa syödä Englannissa hyvin on syödä englantilaista aamiaista kolme kertaa päivässä. Tämä voisi olla hauska idea Brexit-juhliesi tarjoilua varten, olivat juhlat sitten mihin aikaan päivästä tahansa. Osta esimerkiksi valurautapannu netistä ja paista siinä kätevästi kaikki englantilaisen aamiaisen vaatimat lisukkeet. Aamiainen on kauttaaltaan suolainen, joten sen ohessa voi aivan hyvin nauttia vaikka brittiläisestä oluesta.

Britit ovat tunnettuja myös rakkaudestaan erilaisiin liha- ja perunaruokiin, jotka ovat usein niin tuhteja, että yksi lautasellinen riittää täyttämään raavaankin miehen vatsan. Yksi tunnetuimmista liharuoista onkin paahtopaisti, jota on totuttu näkemään erityisesti sunnuntailounaan pääruokalajina. Paahtopaistin seurana on usein jauhoista, maidosta ja munista valmistettua Yorkshire puddingia. Liharuokien lisäksi moni tietää, mitä perinteinen Fish and chips -annos sisältää. Kyseessä on siis uppopaistettu kala ja ranskalaiset, jotka on maustettu yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla. Olet varmaankin jo tähän mennessä pistänyt merkille, että Britanniassa ei varsinaisesti olla kevyen ruoan perään. Näiden täyttävien ruokien seuraksi sopii kuitenkin mainiosti hyvä brittiläinen olut, joten pidä huolta siitä, että hankit juhliisi lajitelman erilaisia saarivaltiosta kotoisin olevia oluita. Suomalaiset ovat viime vuosina innostuneet erilaisista oluista, joten jokaisen suuremman ruokakupan hyllyltä löytyy varmasti erilaisia vaihtoehtoja.