Kirjallisuuden digitalisoituminen eli lukumateriaalin siirtyminen sähköiseen muotoon on vaikuttanut suuresti myös painetun kirjallisuuden myyntiin, sillä tänä päivänä uusia kirjoja painetaan yhä vähemmän. Tämä niin sanottu e-kirja-buumi sai alkunsa vuonna 2008 Yhdysvalloissa, kun ensimmäiset e-kirjojen lukemiseen suunnatut lukulaitteet eli Kindlet saapuivat markkinoille. Tästä lähtien e-kirjojen ja lukulaitteiden suosio on pelkästään kasvanut, eikä kasvulle näy loppua. Vaikka fyysisten kirjojen tuoma kokemus ei ole kadonnut mihinkään, on raaka totuus se, että sähköiseen kirjallisuuteen liittyy useita etuja aina edullisemmista kustannuskuluista edullisempaan myyntihintaan sekä e-kirjan painottomuuteen. Ihmiset lukevatkin yhä enemmän kirjoja netissä ja tästä herääkin mielenkiintoinen kysymys siitä, mitä vanhoille kirjoille oikein tapahtuu?

Vanhojen kirjojen materiaali uusiokäyttöön

Tänä päivänä lukemiseen kelpaamattomia kirjoja löytyy jo niin paljon, että niiden hallitsematon lukumäärä on tehnyt niistä ongelmajätteen kaltaisen taakan. Vanhoille kirjoille ei löydy enää uusia lukijoita, eikä niille yksinkertaisesti ole keksitty muuta käyttötarkoitusta kuin pölyn kerääminen kirjahyllyssä. Lisäksi kovilla tai muovisilla kansilla varustettuja kirjoja ei myöskään voida viedä paperin kierrätykseen sellaisenaan.

Muun muassa Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin mukaan suomalaisissa tehtaissa valtavalle vanhojen kirjojen kasalle on pyritty löytämään uusia käyttötarkoituksia ja yksi niistä onkin kirjoja repimällä tuotetun paperijätteen hyödyntäminen rakennusten lämmöneristeessä. Kyseessä on vielä suhteellisen uusi idea, sillä se otettiin Suomessa ensimmäisiä kertoja käyttöön vasta maaliskuussa 2019 jyväskyläläisessä Sovatekin tehtaassa. Idea on kuitenkin otettu avoimin sylin vastaan, sillä tehtaalle saapuu päivittäin jopa 600 litran edestä vanhoja kirjoja.

Tämän lisäksi kirjoja kierrätetään edelleen ahkerasti, mutta vanhojen ja erityisesti huonokuntoisten kirjojen kertyminen kierrätyskeskuksiin on saanut suomalaiset pohtimaan, millä muilla keinoilla kirjojen ja lehtien materiaalia pystyttäisiin hyödyntämään enemmän uusiokäytössä ja kestävän kehityksen mukaisesti.

Perinteisen kirjallisuuden hiipuva aikakausi

Perinteisen kirjallisuuden hiipuva aikakausi on huomattu myös kirjakaupoissa ja antikvariaateissa. Tänä päivänä myyntiin menevät kirjat valitaankin hyvin huolellisesti, mutta toisinaan edes upouusille kirjoille ei näytä löytyvän ostajaa, jos kotona olevat kirjahyllyt notkuvat vielä täytenä vanhoista kirjoista.

Vaikka e-kirjojen suosio onkin kasvanut huimasti, jaksaa perinteinen kirjallisuus vielä taistella digitalisaation aikakautta vastaan. Perinteiset kirjat houkuttelevatkin lukijoita edelleen aidolla lukukokemuksella, jota fyysisen kirjan piteleminen ja sivujen käänteleminen voivat tuottaa.