Tuleva Arvonlisävero lain muutos vaikuttaa moniin kuluttajien tekemiin Internet ostoksiin. Kun aiemmin EU alueen ulkopuolelta tilattuna vain yli 22 Euron ostoksista on täytynyt maksaa 24%:n Arvonlisävero, 1.7.2021 jälkeen kaikista EU:n ulkopuolelta tulevista tilauksista on siis maksettava veroa tilauksen arvosta riippumatta. 

Tuleva muutos vaikuttaa siis vain EU:n ulkopuolelta tuleviin tilauksiin, ei siis esimerkiksi kotimaisista nettikaupoista tilattuihin Iittala maljakkoihin tai Fiskars saksiin, joita myyvät kaupat toimivat Suomesta ja näin ollen EU:sta käsin. 

Tilaajalle paljon lisää vaivaa

Uudistus aiheuttaa pakettien tilaajille paljon ylimääräistä vaivaa, koska tilaus joudutaan tullaamaan ja verot maksamaan erikseen, kun tuote saapuu Suomeen postiyhtiön ja/tai tullin haltuun. Käytännössä kuluttaja joutuu tekemään kaiken ylimääräisen työn sen jälkeen kun on saanut maahansaapumisilmoituksen kuljetusyhtiöltä ja tämän jälkeen selvittämään Tullille tilatun tuotteen tiedot. 

Tuleeko silti halvemmaksi tilata ulkomailta?

Tämä kysymys on varmasti monen mielessä tulevan uudistuksen jälkeen. Yksinkertaista vastausta asiaan ei ole, koska tottakai tuotteiden hintatasoon vaikuttaa niin nettikaupan omat hinnat, kuljetuskustannukset, kuin erilaiset kampanjat, joita voi olla esimerkiksi myös kotimaisissa tai EU:n sisällä toimivissa nettikaupoissa. Tässä tapauksessa on siis tehtävä erilaista vertailua, koska suoraa vastausta on aivan mahdotonta antaa.

Toimitukset hidastuvat entisestään

Jo nykyään nettikaupoista tilatut tuotteet kulkevat hyvän aikaa matkalla ja varsinkin Kiinasta tilatut tuotteet viipyvät matkalla todella pitkään, jopa kuukausien ajan. Tulevaisuudessa jokaisen paketin läpi käyminen erikseen aiheuttaa ruuhkaa ja tämän takia tilattujen pakettien matkalla viettämä aika voi pahimmassa tapauksessa pidentyä viikoilla. Tämän takia kannattaakin harkita tosissaan haluaako tuotteen nopeasti ja ehkä vähän kalliimmalla, vai ottaako riskin ja odottaa pitkän aikaa, jonka jälkeen tuotetta ei välttämättä edes enää halua tai tarvitse.